Guider och frågor

Guider:

Frågor och svar:

Hur ser man att man vattnat för mycket eller för lite?

Oavsett om man dränkt eller torkat ut växten så slokar den, den får förmodligen gula blad, och till sist dör den. Om jorden inte är helt uttorkad är det troligare att man har vattnat för mycket.

Vad är bra att börja med om man inte kan något om växter?

Läs guiderna ovan! Prova växter från kategorin ”tåliga och lättskötta”.

”Jag kan till och med ta död på kaktusar…”

Kaktusar är inte dom mest lättskötta växterna: Det är lätt att vattna dom till döds och dom måste ha mycket och starkt ljus. Prova Svärmorstunga eller ampellilja istället.

Vad påverkar hur bra växten tar upp skadliga ämnen ur luften?

Växtens förmåga att ta upp några som helst ämnen ur luften är beroende av att bladen inte är täckta av damm och andra partiklar. Håll växternas blad dammfria (mindre damm förbättrar även det inomhusluften, för den delen!)

Vilken växt är bäst på att rena luften?

Det finns inget klart svar på det eftersom det beror på faktorer som koncentrationen av ämnena i luften och vilka växter man provat att testa. Det har inte gjorts någon övergripande studie som jämfört alla dessa krukväxter mot varandra. Gerbera och krysantemum verkar oavsett hur man mäter vara de bästa på att ta upp bensen.

Finns det fler växter som renar luften?

Säkert. På den här sidan listar jag växter som är 1) vanliga, 2) relativt lättskötta, och där 3) jag kunnat hitta källor som visar att de har specifika luftrenande egenskaper.

Räcker det med att ha en växt på bordet?

Varje växt förbättrar luften, men en enda planta kan inte själv rena luften i ett helt rum. Vad som behövs beror på hur stor växten är, hur stort rummet är, och hur många människor som är där. Förmodligen behövs runt 4-8 växter / person för att det ska bli en effektiv skillnad.

Hur funkar CAM (Crassulacean Acid Metabolism)?

En CAM-växt fotosyntesiserar på dagen som andra växter, men kommer från ett varmt och torrt klimat och har anpassat sig för att kunna behålla så mycket fukt som möjligt. Bladöppningarna som tar in CO2 är stängda dagtid, och släpper då heller inte ut vattenånga. Istället tar den in CO2 på natten, och lagrar det tills nästa dag.