Många växter kan förökas hemma genom sticklingar, sidoskott och delning. Oavsett vilket är det oftast bäst att göra det på våren, då ljuset är bra och många växter ändå vill planteras om. Men för härdigare växter kan man prova att t.ex. ta sticklingar året om.
Sticklingar:
Sticklingar tar man genom att skära av en bit från en växt och sen sätta den ljust i ett litet vattenglas. Sticklingen utvecklar då egna rötter, och kan sen planteras i en kruka. Den växer upp till en genetisk klon av den ursprungliga växten.
Växter som kan förökas genom sticklingar är t.ex. Paradisträd, Gullranka och Novemberkaktus, där särskilt paradisträd är mycket lätt att ta sticklingar av. I en klass för sig är Ampellilja som ständigt skjuter ut rankor med nya små bladrosetter längst ut: Klipps de av från sin gren bildar de rötter på bara ett par dagar.
Det är viktigt att inte låta sticklingen ha mer än ett par blad, eftersom den avskurna växten behöver ta energi till att sätta rötter, inte försörja blad. Sticklingar ska tas små och korta.

Andra växter skjuter upp nya skott ur jorden efter ett tag. De nya skotten sitter ihop med den gamla plantan, men får också egna rötter. När man t.ex. planterar om växten kan man då helt enkelt bryta av sidoskottet och sätta det i en egen kruka: Precis som med en stickling växer det upp till en klon av den gamla plantan.
En växt som skjuter sidoskott är Svärmorstunga.
Delning:
Växter som växer som ”tuvor” med många stammar/blad i klunga kan delas på när de blir stora. Då tar man helt enkelt upp den ur krukan som vid omplantering men delar försiktigt rotklump och växt, för att sen plantera i varsin kruka.
En växt som man kan dela är Fredskalla.