En krukväxt står vanligtvis planterad i jord i en innerkruka av lera eller plast. En innerkruka har hål i botten så att vatten kan rinna ut, för att inte jorden ska kunna bli så blöt att växtens rötter kvävs.
Innerkrukan står sen i en vattentät ytterkruka, eller på ett fat som fångar upp vattnet.
Krukan och jordens funktion är främst att ge rötterna plats och stöd, och vatten något att lagras i.

Rötterna växter när växten växer, och om växten ska må bra får det inte bli för trångt i krukan. Ampelliljan till vänster visar hur det kan se ut när man tar upp en växt som är redo för omplantering.
De flesta krukväxter växer så fort att det är lämpligt att plantera om dom en gång om året, på våren eller sommaren. Den nya innerkrukan ska vara lite större än den gamla, och fyllas med jord i botten så att plantan hamnar på samma höjd som den stod i tidigare. Fyll sen på med jord runtomkring, och få det stadigt utan att pressa ihop jorden (inte bra för syretillförseln till rötterna) eller fylla upp jord över kanten på krukan (det blir svårt att vattna).
Ibland har växten stått så länge i en kruka att den har sk. ”rotsnurr”, där rötterna ligger i en ihoptrasslad härva på botten eller mot sidorna. Då bör man försiktigt ta isär rötterna lite, så att de kan växa åt olika håll i den nya krukan.
Om växten inte har några specialkrav kan den förmodligen växa bra i vanlig krukväxtjord. Ett bra tips för att hålla kvar fukt utan att jorden blir för blöt är att blanda i lite lecakulor i botten av krukan.